dimarts, 12 d’agost del 2008

Lligams entre ciència i cinema (i)


Aquest estiu arriba un nou episodi, en format de pel·lícula d'animació, de la saga de Star Wars. Això m'ha fet recordar l'origen del mot midichlorians, com s'anomenen en la saga els simbions responsables de sentir la FORÇA i ser un cavaller Jedi. Suposo que l'orgen d'aquest mot ja sabreu que prové dels noms dels mitocondris (mitochondria) i cloroplasts (chloroplasts) , els dos orgànuls de les cèl·lules eucariotes que es creu que es van originar per simbiosi. El que potser no coneixereu és que al 2006 es va proposar batejar a un nou tipus de bacteris amb el nom de Candidatus Midichloria mitochondrii. Aquest bacteri, taxonòmicament un Alphaproteobacteri de l'ordre dels Rickettsiales, viu en l'interior dels mitocondris. En concret en l'espai intermembrana entre les membranes mitocondrials internes i externes, i d'aquí el seu nom. El nom va ser acceptat per la comunitat científica i aquest bacteri apareix amb aquest nom en les bases de dades taxonòmiques. Si teniu més curiositat podeu accedir, si teniu subscripció, al article on es proposa aquest nom, publicat a la revista Internacional Journal of Systematic and Evolutionary Microbiology o al comentari que li va dedicar The Scientist.

5 comentaris:

Asimetrich ha dit...

Eiiiiiiii. Benvingut, quina grata sorpresa, i a més amb apunts científics!.

Molt xulo aquest post, ara només falta saber si aquests bacteris fan sentir la força ;-)

P ha dit...

ep vallve! benvingut a la comunitat blogger, ara afegeixo el link en el llindar!

Vallve ha dit...

Gràcies amics. Al menys ja tinc dos lectors, això m'anima a seguir amb el blog.

Goblin77 ha dit...

Ep ja era hora collons!!! ;)

Benvingut! Escolta segons he llegit estan entre membranes i donat el cas poden ser fins i tot patògens? Això suposaria una mala propaganda per uns bacteris associats en sentir la FORÇA en els jedis!

Vallve ha dit...

Gràcies albertinho. He de matisar que aquest bacteri s'ha trobat en l'espai intermembrana, però també en l'interior dels mitocondris d'algunes espècies de paparres (garrapates en castellà). En concret s'ha trobat en els òvuls de les paparres femelles en un 100% de les paparres femelles "en llibertat" de diferents parts del món examinades. El percentatge és inferior en els mascles i en les paparres "de laboratori". Sempre parlen de relació de simbiosi amb l'hoste, no de patogen. El que passa és que la paparra és el vector de la malaltia de Lyme, causada per Borrelia burgdorferi. Així doncs, potser els cavallers Jedi són paparres o malalts de la malaltia de Lyme. Algú es presta voluntari per a deixar que li xuclin una mica de sang unes quantes paparres femelles i fer algun tipus d'experiment per veure si "sent la força"? No se però quin experiment es podria fer.