dimecres, 8 d’octubre del 2008

El premi Nobel de Química 2008 a tres bioquímics

Avui mateix s'acaba de fer públic els tres guardonats pel Premi Nobel de Química 2008. Els afortunats són els americans Osamu Shimomura, Martin Chalfie i Roger Y. Tsien que han estat guardonats "pel descobriment i desenvolupament de la proteïna florescent GFP (green fluorescent protein)". Aquesta proteïna GFP es tracta d'una proteïna trobada en la medusa Aequorea victoria que emet llum verda sota la llum ultraviolada. La descoberta, purificació, caracterització i modificació d'aquesta proteïna ha permès utilitzar-la en molts experiments en les àrees de bioquímica, biologia molecular, medicina o biotecnologia. De fet en la informació científica que acompanya l'anunci del Premi es destaca que des de la seva caracterització al 1992 s'han publicat més de 20,000 articles en relació a aquesta proteïna.

Podeu veure en el següent vídeo algunes de les aplicacions més sorprenents i visualment més boniques de la utilització d'aquesta proteïna (també podeu trobar més informació sobre aquesta proteïna en el seu propi espai a la web):


Per a mi també és destacable que el Premi Nobel de Química vagi a parar (i ja en són uns quants) a científics que desenvolupen la seva carrera investigadora en el camp de les BIOciències.

4 comentaris:

Asimetrich ha dit...

osti quina gràcia. Jo la utilitzo sovint i és una eina brutal. A banda fa la nostra feina fins i tot més artística. Per altra banda, els químics que tens als pisos d'adalt, aquests que ens anomenen Biofàcils, es deuen estar menjant les ungles de la ràbia jejejeeeeeeeee.

Goblin77 ha dit...

Vallvé...Veig en aquest darrer comentari una escombrada cap a casa tremenda. Sembla que la Biofàcil està de moda!

Vallve ha dit...

Ei companys, m'haureu d'explicar això de Biofàcils perquè no ho havia sentit mai. De debò que ho diuen?

Asimetrich ha dit...

Osti si ho diuen. Que t'ho expliqui l'Albert que el tens més a mà.