dilluns, 20 de juliol de 2009

Graus de Biociencies a Catalunya

Avui s'han fet públiques les notes de tall dels diferents Ensenyaments de les Universitats Catalanes pel proper curs 2009-2010. El curs vinent ve marcat especialment per l'entrada de l'Espai Europeu d'Educació Superior (EEES). En aquest marc Europeu, les carreres passen a anomenar-se Graus i ser (la majoria d'elles) de 4 anys o 240 crèdits ECTS. També representa un gran canvi respecte a la situació actual, ja que desapareix el que s'anomenava Catàleg de títols, i les Universitats poden proposar nous noms i carreres diferents que fins ara no existien. La condició és que passin el que s'anomena un procés d'acreditació (o Verificació) per part de l'ANECA i també que la Comunitat Autònoma a la que pertany la Universitat doni el seu vistiplau.

En el camp del que podem anomenar BioCiències, pel curs vinent hi ha grans canvis. Les actuals llicenciatures de Biologia, Bioquímica (fins ara Ensenyament només de segon cicle) i Biotecnologia s'han adaptat al EEES i ara s'anomenaran Graus i seran de 4 anys de durada. La llicenciatura en Bioquímica de la Universitat Rovira i Virgili (URV) s'ha transformat en l'anomenat Grau de Bioquímica i Biologia Molecular, mentre que les llicenciatures de Bioquímica que ofertaven les Universitats de Barcelona (UB) i Autònoma de Barcelona (UAB) s'han transformat en un Grau en Bioquímica. Respecte a la Biotecnologia les novetats són que a més de la URV, UAB, Universitat de Vic (Uvic) i Universitat de Lleida (UdL), el curs vinent també ofertaran un Grau de Biotecnologia la UB i la Universitat de Girona (UdG).
A més han aparegut noves titulacions en aquest àmbit de les BioCiències. Entre elles:
  • Diversos Graus de Biomedicina o Ciències Biomèdiques a la UdL, UB i UAB
  • Un Grau de Medicina Molecular a la UB
  • Un Grau de Genètica a la UAB
  • Un Grau de Microbiologia a la UAB

La demanda de tots aquests Graus adaptats a l'EEES ha estat molt alta. Fixeu-vos en les notes de Tall de la següent imatge:

Fes click a la imatge per fer-la gran


Sembla que les BioCiències estan de moda, i és que el potencial que sembla que tenen les fa molt atractives. Veurem com evoluciona aquesta oferta i demanda en els propers anys.

Podeu veure també la següent notícia de "La Vanguardia"