dimarts, 25 d’agost del 2009

El telescopi un invent d'un catala

Avui tal i com podeu veure en el logo del cercador Google, es celebra el 400 aniversari de la presentació del Telescopi. Sembla que tal dia com avui de fa 400 anys, en un sopar d'homenatge a Galileu es va presentar l'invent davant el senat de Venècia. Bona elecció la de fer un sopar, doncs després els assistents van poder fer us de l'invent presentat i observar els satèl·lits de Jupiter. Sembla que durant l'any 1609, l'astrònom Galileu Galilei va rebre la notícia de l'existència d'un aparell, el perspicilli o telescopi, que permetia engrandir els objectes llunyans i en va decidir construir un. Les seves observacions amb el telescopi publicades a Venècia al Maig del 1610 en un llibre titulat Sidereus Nuncius, un llibre en llatí de només 30 pàgines però que revolucionaria per sempre l'observació dels estels.

La invenció del telescopi es un aspecte polèmic. Segons la versió anglesa de la Wikipedia (i en l'article següent), hi ha controvèrsia sobre quin dels tres holandesos, Hans Lippershey, Zacharias Janssen, i Jacob Metius, va ser l'inventor. De fet, Hans Lipperhey va registrar la patent del telescopi el 2 d'octubre de 1608, però Jacob Metius ho va intentar el 14 d'octubre i Zacharias Janssen el 17 d'octubre del mateix any. La versió en espanyol de la Wikipedia, però, ens dóna altres dades. En l'article en espanyol es fa ressò d'una nova teoria segons la qual l'inventor va ser un català de Girona, en Joan Roget al 1590. La nova teoria la va publicar l'informàtic Nick Pelling a la revista anglesa History Today. Seguint les investigacions d'un altre català Josep Maria Simón de Guilleuma (1886-1965) en Nick descriu la hipòtesis de que algun dels telescopis fets per en Joan Roget van arribar a les mans de Zacharias Janssen que viatja a Holanda per a comprar unes lents noves per al Telescopi. Intenta que en Hans Lipperhey i Jacob Metius li construeixin unes lents noves, sense adonar-se'n que tots dos li roben la idea i intenten patentar l'invent. En Lipperhey va ser el més ràpid i encara que la patent li va ser denegada, va ser recompensat pel govern holandès pel seu invent. És doncs el telescopi un altre invent català?

3 comentaris:

Asimetrich ha dit...

Molt interessant aquest post. Quin misteri i, de ser veritat, quina injustícia. Estarà als gens dels catalans això de que ens prenguin el pèl i s'aprofitin de nosaltres?

Ei, tio, ara que no ens sent ningú, el català del títol, posa-hi un accent :-O

Goblin77 ha dit...

Osti si al final serem una raca superior enviada a la terra per guiar als humans pel bon cami. Encara que si fos aixi no ens en sortim gaire de moment. Per cert deu ni do quins cabrons els holandesos no?

Vallve ha dit...

Ei Asimetrich, lo dels accents és que no en poso als títols perquè després l'adreça html del post queda com a lletja .... Lo dels gens dels catalans sembla interessant, Albertinho afaga una agulla per a pendre't una mostra de DNA i analitza ells SNPs dels catalans, segur que et surt interessant ...