dilluns, 29 de juny del 2009

I do 30: Campanya Europea per rentar a Temperatures mes baixes

L'empresa danesa Novozymes ha començat una campanya titulada "I do 30" (Jo ho faig a 30) per tal de que la gent faci servir temperatures més baixes (fins a 30 graus) quan posem la rentadora. Quin benefici s'obtindria si tots els Europeus ho féssim? Segons aquesta empresa, la reducció de 60 a 40 o 30 graus C suposaria un estalvi energètic equivalent a un estalvi d'emissions de 12 milions de Tones de CO2 a l'any, equivalent a les emissions anuals de 3 milions de cotxes.

La qüestió és que habitualment no calen Temperatures de 60 graus C per a rentar la roba a casa. De fet, la gran majoria de detergents per rentar roba (els de rentaplats també) que es venen a Europa, contenen enzims que permeten rentar d'una manera eficient a T més baixes (veieu el següent enllaç).

No a tots els països industrialitzats, però, les rentadores són iguals i es renta de la mateixa manera. Veieu la taula següent:
Els japonesos i americans fan rentades amb menys roba, temps de rentat més curts, però amb un gran consum d'aigua.

Fins i tot les taques no són iguals en tots els països. Si comparem per exemple les taques "estàndard" entre Espanya i Alemanya, les taques "espanyoles" són en major proporció taques d'oli i salsa de tomàquet, en canvi els alemanys tenen més taques de sang, orina, fang i oli de motor ....


Us adheriu a la campanya?

2 comentaris:

Asimetrich ha dit...

Veig que tornes... Espero que amb ganes!

La campanya està molt bé. Sembla mentida com petits gests com aquests, si tothom els seguís, tindrien un resultat sensacional.

La rentadora, però, ja fa temps que la poso a baixa temperatura, no per consciència ecològica ni res d'això, sinó per què ja em va bé. Deu ser que no sóc massa brut :)

Anònim ha dit...

... i amb 10 minuts de rentadora els surt la roba neta, impossible! Això és perquè no tenen nens a casa!!