dijous, 27 de novembre del 2008

La privacitat genètica dels candidats presidencials

Ara que ja ha estat escollit el proper president dels EEUU semblava que estaríem un temps tranquils, ja que, en principi, les properes eleccions presidencials americanes no seran fins d'aquí 4 anys, al 2012. Però sembla que ja es comença a parlar de la campanya del 2012. En un article recentment publicat a la prestigiosa revista New England Journal of Medicine es fan ressò dels debats que hi hagut sobre la salut dels candidats i la conveniència o no de que els candidats facin públics alguns detalls mèdics sobre la seva salut o les malalties patides pels seus familiars més directes. I és que d'aquí a 4 anys es possible que la seqüenciació del genoma humà de cada individu sigui molt més factible. Fins i tot discuteixen que obtindre una mostra del DNA d'un candidat presidencial (i d'una persona qualsevol) podria resultar relativament fàcil. Un got d'una festa o recepció, per exemple, podria ser aprofitat pel candidat de l'altre bàndol per obtindre una mostra de DNA i fer un assaig genètic per intentar aprofitar la informació obtinguda en el seu favor. Quin tipus d'informació es podria fer sevir contra un candidat? Doncs la susceptibilitat de patir alguna malaltia o trastorn psiquiàtric. Què us sembla?

Post inspirat en http://thepersonalgenome.com/2008/11/presidential-dna-dont-ask-dont-tel/

3 comentaris:

Asimetrich ha dit...

Home doncs sí, es podria utilitzar un anàlisi genètic contra un candidat. Però això ja es podria fer ara, no cal tindre el genoma individual sequenciat per estudiar certs marcadors relacionats amb malalties no?. No sé, seria una baixesa ficar-se amb això, bàsicament perquè el càrrec de president no és vitalici, sinó temporal (4 anys, 8 coma molt a US) i el fet de tindre susceptibilitat a una malaltia no vol dir que no es pugui fer de president durant una curta temporada de la vida. A més, amb els controls mèdics que té un president ... es detectaria qualsevol cosa de forma inmediata.

No sé... a mi no em convenceria pas un partit que volgués desprestigiar a l'oponent amb una cosa així. Ara, aquesta és la meva opinió, a saber com funcionaria de cara a unes eleccions.

Goblin77 ha dit...

Suposo que parlant d'una població amb estudis, cert nivell cultural o en definitiva certa humanitat, no afectaria. Com molt bé diu l'Asymetrich això no hauria de condicionar el vot del poble. Ara bé si parlem d'una colla de garrulos, que pensem que no existeixen, però sí que existeixen i a sobre tenen dret a vot, les campanyes per enganyar el personal i posar-lo en contra de un candidat perque potser té una malaltia podrien ser efectives.

kika ha dit...

tambe depen dels incentius: si hi ha qualsevol cosa que pugui perjudicar els resultats d'un candidat (tant si es un malaltia com un affair o qualsevol altre cosa) el que finalment decideix si apareix a la llum publica i com hi apareix es la quantitat de diners i esforços (dedicats a gestionar diners) que hi inverteixen tant el grup de suport del propi candidat com el del oponent.
em sembla que la disponibilitat de mes informacio o mes concreta no ho canviara aixo.