dilluns, 29 de setembre del 2008

DNA d'espècies extingides


Es possible obtenir el DNA d'espècies extingides? Doncs sí. És pot fer a partir de fòssils o mostres d'animals de museus (si són espècies que s'han extingit fa poc com el Tigre de Tasmània). De fet hi ha una bona colla de seqüències de DNA d'espècies extingides en les bases de dades de seqüències. Aquí teniu un enllaç on podeu trobar aquestes seqüències. De fet hi ha un projecte en marxa liderat pel Dr. Svante Paabo del Max Planck Institute de Munich per seqüenciar el genoma complert dels Neardentals a partir de restes fòssils, trobades entre altres llocs a la cova de "El Sidrón" a Astúries.

I el DNA d'un dinosaure? Coneixeu l'argument de "Jurassic Park", oi? A partir dels mosquits retinguts a l'interior d'un ambre fossilitzat, un grup de científics es capaç d'extreure el DNA de diverses espècies de dinosaures i clonar-los. El que potser no sabreu és que en el llibre, l'autor Michael Crichton va incloure una seqüència de DNA, suposadament de dinosaure.



És realment aquesta seqüència de DNA de dinosaure? Com ho podríem saber? Ja us he esmentat en algun altre post que existeix una eina bioinformàtica, anomenada blast, per comparar una seqüència de DNA o proteïna amb totes les seqüències fins ara conegudes i que trobem en les bases de dades de seqüències. Que passa si comparem la seqüència suposadament de dinosaure que apareix al llibre de Jurassic Park amb les bases de dades de seqüències de DNA? Doncs això és el que va fer en Mark Boguski al 1992. Si ho feu trobareu que no es tracta d'una seqüència real de dinosaure, si no que es tracta d'una seqüència derivada del plàsmid pBR322 (una seqüència de DNA creada per l'home i molt utilitzada en Biotecnologia). En Mark va publicar la seva troballa a la revista Biotechniques.

La història però continua. Resulta que l'autor de Jurassic Park, Michael Crichton, va veure l'article i va escriure a en Mark dient-li que efectivament no es tractava del DNA d'un dinosauri i que no s'hagués pensat mai que algú mai ho comprovaria. També li deixava anar que si algú li proposava una seqüència de DNA real de dinosaure, l'incorporaria en altres edicions del llibre. En Mark va acceptar el repte i va preparar una seqüència suposadament de dinosaure. Aquesta seqüència va aparèixer en la segona part de la saga, titulada "El mundo perdido". Si feu un blast d'aquesta seqüència de DNA, descobrireu que és més possible que sigui de dinosaure, doncs a les seqüències que més s'assembla són dues seqüències de pollastre i granota (és el que s'esperaria trobar si partim de la hipòtesis de que els dinosaures estaven emparentats amb els rèptils i aus). En Mark, però va introduir un missatge ocult en aquesta seqüència de DNA. Si traduïm a proteïna i comparem la seqüència resultant amb la proteïna de pollastre que era la més semblant, descobrireu el missatge MARK WAS HERE NIH que traduït al català seria "En Mark ha estat aquí, NIH" (NIH són els National Institute of Health on treballava).



Aquesta història és la que tenia pendent explicar-vos en un dels meus posts anteriors sobre "missatges ocults en els genomes".

8 comentaris:

Goblin77 ha dit...

Bona història Vallvé! Ja la coneixia perquè tu mateix me la vas explicar, però l'has explicada molt bé! El Mark aquest segur que és un catxondo! :) Per altre banda amb la conya d Jurassic park el paio es va treure una publicació científica.

Dan ha dit...

Ja ja ja. És genial!
Realment, la curiositat és un dó que no te preu!

Vallve ha dit...

Benvingut de nou i gràcies Albertinho, fa dies que no passaves pel blog.

Benvingut al blog Dan. El blog del Centpeus és tota una referència, ara l'afegiré en la secció d'altres blogs.

Salva ha dit...

Molt bona història Vallvé! Genial manera d'explicar la comparativa de seqüències entre genomes. Em trec el barret.

Estic d'acord amb l'albertinho. Quina vista la d'el Mark per a treure's una publicació "de la màniga" i que, segur, tindrà moltes més cites que algunes de "serioses" amb 3 o 4 anys al darrera.

Asimetrich ha dit...

Molt bon post, realment curiós. Desconeixia totalment aquesta història i que pogués donar peu a articles científics!.

Vallve ha dit...

Benvinguts també Salva i Asimetrich. Per acabar d'arrodonir aquest post, he trobat la carta que el Michael Crichton va escriure al Mark Boguski i una altra carta que en Stephen J. Gould també li va escriure. En aquesta última carta en Stephen J. Gould li comenta que la imatge de la portada del llibre "Jurassic Park" representa un Tyrannosaurus que no es creu que no vivien durant el Jurasic (només s'han trobat fòssils de Tyrannosaurus del periode Cretaci).

Salva ha dit...

Jajajaja.. Genial el tema de les cartes.

Ben matissat per en Gould... però no li arriba a la sola de les sabates a l'execució del Mark Boguski.

Fantàstic

Anònim ha dit...

Felicitats Vallve. He vist que recomanen la lectura d'aquest article en el blog "així de simple, així de natural"